| Těsto: | ||
| 700 g | Hrubá mouka | |
| 300 g | Vařené brambory | |
| 150 ml | Mléko | |
| 2 ks | Vejce | |
| 2 ks | Žloutek | |
Kvásek: | ||
| 150 ml | Vlažného mléka | |
| 25 g | Droždí | |
| 1 lžíce | Cukru | |
| 1 lžička | Hladké mouky | |
Na hotové koule: | ||
| 4 stroužky | Česneku | |
| Kečup | ||
| Tvrdý sýr | ||
| Kvásek: | |
1 | Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru a lžičkou hladké mouky. |
2 | Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. |
| Koule: | |
1 | Do mísy vložíme mouku, vařené na jemno nastrouhané brambory, mléko, vejce, žloutek, trochu soli a vzešlý kvásek. |
2 | Vypracujeme tužší těsto a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 hodinu. |
3 | Poté z vykynutého těsta vytvoříme bochánek (pokud se těsto lepí přidáme hladkou mouku) |
4 | Nakonec těsto na pomoučněném válu rozválíme asi na 2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme pomoučněnou skleničkou kolečka. |
5 | Kolečka smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. |
6 | Hotové koule potřeme česnekem (prolisovaný česnek smícháme s 5-ti lžícemi vody a špetkou soli) potřeme kečupem a posypeme na jemno nastrouhaným sýrem. |