Těsto: | ||
700 g | Hrubá mouka | |
300 g | Vařené brambory | |
150 ml | Mléko | |
2 ks | Vejce | |
2 ks | Žloutek | |
Kvásek: | ||
150 ml | Vlažného mléka | |
25 g | Droždí | |
1 lžíce | Cukru | |
1 lžička | Hladké mouky | |
Na hotové koule: | ||
4 stroužky | Česneku | |
Kečup | ||
Tvrdý sýr |
Kvásek: | |
1 | Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru a lžičkou hladké mouky. |
2 | Kvásek přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít. |
Koule: | |
1 | Do mísy vložíme mouku, vařené na jemno nastrouhané brambory, mléko, vejce, žloutek, trochu soli a vzešlý kvásek. |
2 | Vypracujeme tužší těsto a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 hodinu. |
3 | Poté z vykynutého těsta vytvoříme bochánek (pokud se těsto lepí přidáme hladkou mouku) |
4 | Nakonec těsto na pomoučněném válu rozválíme asi na 2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme pomoučněnou skleničkou kolečka. |
5 | Kolečka smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. |
6 | Hotové koule potřeme česnekem (prolisovaný česnek smícháme s 5-ti lžícemi vody a špetkou soli) potřeme kečupem a posypeme na jemno nastrouhaným sýrem. |