Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

20 Zajímavostí o Pletení, o kterých jste možná neslyšeli!

10. 1. 2023
0
709
Pletení je metoda, při které se s přízí manipuluje za účelem vytvoření textilie nebo tkaniny. Používá se k výrobě mnoha druhů oděvů. Pletení lze provádět ručně nebo strojově.
Z historie pletení

Přesný původ pletení není znám, nejstarší známé příklady jsou bavlněné ponožky nalezené ve zbytcích města Fustat, nyní části Káhiry.

První komerční pletařské cechy se objevují v západní Evropě na počátku patnáctého století (Tournai v roce 1429, Barcelona v roce 1496). Guild of Saint Fiacre byl založen v Paříži v roce 1527, ale archivy zmiňují organizaci (ne nutně cech) pletařů z roku 1268. Povolání: „pletařka čepic“ popisuje Margaret Yeo z Londýna v roce 1473.

S vynálezem ruční pletací stávek v roce 1589, rané formy pletacího stroje, se pletení "ručně" stalo řemeslem používaným venkovskými lidmi se snadným přístupem k vláknu. Anglický římskokatolický kněz a bývalý anglikánský biskup Richard Rutt napsal historii tohoto řemesla v A History of Hand Knitting (Batsford, 1987). Jeho sbírka knih o pletení je nyní umístěna na Winchester School of Art (University of Southampton).

20 Zajímavostí o pletení
Ruční pletací stávek
Výroba punčoch na kotonu (USA 1937)
Plovoucí rákosové ostrovy Uros v Peru

1. Nikdo neví, jak staré je ve skutečnosti pletení, i když se obecně předpokládá, že je starší než háčkování a mladší než tkaní.

2. Pletení bylo zpočátku zaměstnání pouze pro muže. Ve skutečnosti, když byl v Paříži v roce 1527 založen úplně první pletařský svaz, nesměly v něm pracovat žádné ženy.

3. Když byl vynalezen pletací stroj, ruční pletení se stalo užitečným, ale nepodstatným.

4. Nejrychlejší pletařkou na světě je Miriam Tegels z Nizozemska. Dokáže ručně uplést 118 ok za minutu.

5. Linda Benne je severoamerickou šampionkou v rychlostním pletení posledních 10 let. Dokáže uplést 253 ok za 3 minuty.

6. Rekord v počtu lidí, kteří pletou současně, se stal v září 2012 v Royal Albert Hall v Londýně, kdy 3083 lidí pletlo dohromady 15 minut.

7. Plnohodnotný pletací stroj vynalezl v roce 1864 William Cotton z Leicestershire v Anglii.

8. Rané pletací jehlice byly typicky vyrobeny z kosti, slonoviny nebo želvího krunýře.

9. Pletení se poprvé objevilo v Anglii během 13. století ve formě plstěných čepic, které nosili vojáci a námořníci.

10. Královna Viktorie byla až do své smrti vášnivou pletařkou. Ve skutečnosti za vlády královny Viktorie (1837–1901) došlo k hotové explozi všech druhů ručních prací.

11. Pletení působí jako přírodní antidepresivum a může pomoci zmírnit úzkost, depresi a chronickou bolest. Může také chránit mozek před stárnutím.

12. „Ravelry“ je sociální síť pro ty, kteří pletou, háčkují, apod. V roce 2013 měla stránka více než 3 miliony členů po celém světě.

13. Mezi slavné lidi, kteří pletou, patří Julia Roberts, Vanna White, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Julianna Margulies a mnoho dalších.

14. Prvních čtyři nebo pět set let historie pletení byly nejběžnějšími pletacími materiály bavlna a hedvábí, nikoli vlna.

15. V roce 1566 vlastnil švédský král Eric 27 párů pletených hedvábných punčoch dovezených ze Španělska. Každý pletený pár stál stejně jako roční plat jeho komorníka.

16. Mezi lety 2002 a 2004 se počet pletařek v USA ve věku 25–35 let zvýšil téměř o 150 %.

17. Země východní Asie nemají žádnou původní historii ručního pletení. Ruční a strojní pletení je tam sice dnes populární, ale pletení se k nim dostalo především modernizací v 19. a 20. století.

18. Dřívější pletení se provádělo pouze jednou jehlou. Křížení mezi pletením a háčkováním praktikovali i staří Egypťané!

19. Největšími pletenými předměty na světě je 45 ostrovů Uros na jezeře Titicaca v Peru. Jsou upletené z místního rákosu Totoro a jsou dostatečně pevné, aby udržely několik stovek lidí, budov a lodí. Namísto předmětů, Julia Hopson drží světový rekord s 3,5 metru dlouhými pletacími jehlicemi.

20. První vzorník pletení byl napsán v 17. století.

Julia Hopson se světovým rekordem 3,5 metru dlouhými pletacími jehlicemi

Použité zdroje:
Wikipedia.org
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte