Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

Papírové příze, druhy, jejich vlastnosti a historie

19. 1. 2020
0
0
2916
Z papírové příze, známé také jako celulózová, je možno tkát, plést, háčkovat i ji zpracovávat na netkané textilie. V článku se dozvíte, něco málo o historii papírových přízí, vlastnosti přízí a jaké druhy je možno zakoupit.
Historie papírových přízí

Technologie výroby papírové příze byla známá již před více než 100 lety, ale v Japonsku byly papírové oděvy známé už asi před 1000 lety.
Pravděpodobně již v 16.století se začaly vyrábět papírové tkaniny Shifu (shi=papír, fu=tkanina) a od 19.století zhotovují na ručních stavech exkluzivní brokáty „Saga Nishiki“ s osnovní přízí z japonského papíru povrstveného zlatem nebo stříbrem.
V Evropě a v USA se vyrábějí papírové textilie od konce 19. století od samého počátku průmyslovým způsobem.
První technologie pro průmyslovou výrobu papírových přízí byla vyvinuta na konci 19. století v Německu a i přestože procesy byly postupem času vylepšeny, původní technologie se používá dodnes.

Vlastnosti papírové příze

Papírové příze mají v Japonsku dlouhou tradici. Vzhledem k jejich vlastnostem, jsou často přirovnávány k hedvábí. Příze jsou prodyšné, lehké a velice jemné. V létě vás udrží v chladu a zimě naopak v teple.

Možnosti zakoupení papírových přízí od českého výrobce
Příze Tipa
Příze Ripa

Český výrobce „VLNIKA s.r.o.“ nabízí dva druhy papírových přízí:

Příze Tipa – 100% papírová příze, vhodná zejména k háčkování nebo pletení klobouků, tašek, prostírání i různé dekoraci. Nelze prát. Cena této příze se pohybuje okolo 32 kč za 50g.

Příze Ripa - 100% papírová příze, vhodná zejména k háčkování nebo pletení klobouků, tašek, prostírání i různé dekoraci. Nelze prát. Cena této příze se pohybuje okolo 32 kč za 50g.

Možnosti zakoupení papírových přízí od japonského výrobce
ITO Gami Picot
ITO Tategami
ITO Urugami

Japonská příze „ITO“ nabízí velice jemné příze. Z toho 6 druhů papírových přízí, Gami Picot, Tategami, Urugami, Wagami, Washi a MASAKI Lemongrass.

ITO Gami Picot - 49% bavlna, 38% hedvábí, 13% papír, je pásková příze se smyčkami, k dispozici v 10 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 250 Kč za 25g.

ITO Tategami - 65% papír, 35% bavlna, neobvyklá příze z lněného papíru s bavlněným jádrem. Překvapuje jedinečnou strukturou, jemností, vzdušností a objemem. Příze je velice vhodná pro letní oděvy nebo pokud chcete aby vynikly speciální detaily. Příze je k dispozici v 8 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 270 Kč za 40g.

ITO Urugami – 72% vlna , 28% papír, kombinuje lehkost papíru s jemným nádechem vlny. Příze je k dispozici ve 21 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 270 Kč za 40g.

ITO Wagami
ITO Washi
ITO MASAKI Lemongrass

ITO Wagami – 100% papír, je pásková příze na bázi lnu. Příze je velice měkká a extrémně lehká. Druh Wagami byl navržen tak, aby se dal dobře kombinovat se všemi ostatními druhy přízí ITO. Příze je k dispozici v 10 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 138 Kč za 25g.

ITO Washi - 54% papír, 46% viskóza, vychází z tradiční japonské výroby s velmi hedvábnou jemností. Papír je zkombinovaný s viskózou pro pevnost materiálu. Příze je k dispozici ve 22 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 140 Kč za 25g.

ITO MASAKI Lemongrass - 55% polyakryl, 39% papír, 6% nylon, je plochá příze, která má dvě kontrastní strany, lesklou a matnou. MASAKI Lemongrass je velice vhodná pro letní lehké úplety. Příze je k dispozici v 6 barvách. Ruční praní. Cena této příze se pohybuje okolo 215 Kč za 30g.

Pokud víte o dalších papírových přízí, dejte mi prosím vědět, ráda do článku doplním 🙂
Použité zdroje:
www.vlnika.cz, cs.wikipedia.org, www.ito-yarn.com
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte