Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

Vlna alpaka, druhy, vlastnosti a baby alpaka

20. 1. 2020
0
2
4965
Alpaky jsou domestikované lamy. Jsou to jihoameričtí příbuzní velblouda a chovají se zejména kvůli produkci velmi kvalitní vlny, která je jednou z nejlepších na světě.

Alpaky jsou chovány v Jižní Americe již více než 5 000 tisíc let, především v Ekvádoru, Peru, Chile, Bolívii a severozápadní Argentině.

V posledních letech jsou alpaky vyváženy také do USA, Austrálie, Evropy (Velká Británie) a Izraele (Negevevská poušť).
Rozdíl mezi alpakou a lamou?
Lama alpaka
Lama

Alpaka je o poznání menší, než lama, dosahuje výšky asi 94-104 cm a její hmotnost se pohybuje mezi 55 – 65 kg.

Uši alpaky jsou krátké a špičaté, lamy je mají naopak delší a zakulacené, tvarem připomínají banány.

Lamy jsou také známé svým pliváním. Alpaka plive jen pokud je opravdu naštvaná, nebo vystrašená, bere to spíše jako svoji poslední možnost. Lamy plivají častěji, stačí menší náznak ohrožení.

Jejich osobnost je také odlišná, alpaka se svým chováním podobá spíše kočce. Má svůj vlastní program a vy nemusíte být jeho součástí, přesto je velice společenská, láskyplná a se svými pečovateli dokáže navázat velice silné pouto.

Lama se podobá spíše charakteru pejska, je loajální, ale zároveň má svou vlastní mysl. Lama, obecně řečeno, vidí svou roli spíše jako rodinného mazlíčka, rychleji se svými majiteli naváže pouto. Lama také udělá všechno proto, aby ochránila své stádo před hrozícím nebezpečím.

Navzdory rozdílům jsou lamy i alpaky velice laskavá, inteligentní, zvědavá a přátelská zvířata.

Existují dva různé druhy alpaky, z nichž každý má své výhody - Suri a Huacaya
Alpaka Huacaya
Alpaka Suri

Huacaya (vyslovuje se wuh-kai-ya) – Tvoří asi 90% světové populace alpak. Huacaya má kratší srst, je silnější a robustnější než Suri. Má měkké, velice nadýchané „huňaté“ vlákno, které vzhledem připomíná ovčí.

Suri - Tvoří pouze kolem 10% světové populace alpak, proto je mnohem vzácnější a dražší. Má dlouhé, lehce kudrnaté, lesklé a hedvábné vlákno, které jim dává zcela odlišný vzhled. Vlákno Suri alpaky, se většinou při textilním zpracování mísí s bavlnou, vlnou nebo hedvábím, jelikož je vlákno příliš hladké na to, aby bylo použito samostatně. Když se však smísí je měkčí a jemnější než Huacaya.

Jaké vlastnosti má vlna alpaky ?

Vlna alpaka má lesklé a hedvábné přírodní vlákno. Je velice měkká, hladká, hřejivá (teplejší než ovčí vlna), silná, odolná a není pichlavá. Ve fyzické struktuře jsou vlákna alpaky podobná vlasům.

Vlna neobsahuje žádné oleje, je proto hypoalergenní a nezpůsobuje podráždění kůže.

Další výhodou je, že má vlna alpaky 22 různých přírodních barev od bílé, šedé, hnědé, až po černou a proto ji není nutné barvit.

V čem se liší „Baby Alpaka“?

U příze se také můžete setkat s označením Baby Alpaka.

Jedná se o přízi z vlny z prvně ostříhané dospělé lamy (obvykle z hrudníku). Je to ta nejlepší a nejodolnější vlna s nejvyšší kvalitou ze všech alpakových roun.

Je lehčí a až 7x teplejší než ovčí vlna a přesto je velmi prodyšná.

Zajímavost
Inkové si cenili vlnu z alpaky více než stříbro či zlato. Mohl ji nosit jen královský rod.
Použité zdroje:
www.owlcation.com, www.wideopenpets.com, www.wikipedia.org, www.areahome.com, www.llama-and-alpaca-stuff.com, www.mountairyalpacas.com, www.raphaelle-alpaca.com, www.openherd.com
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte