Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

Háčkované šperky s korálky ozdobí každou ženu i dívku

14. 6. 2022
0
1
932
Háčkování se v posledních letech zase vrací do módy. Děti i maminky si zamilovaly háčkovaná zvířátka. Ženy si háčkují šaty, šátky i kabelky. Ale uháčkovat se dá i všelicos jiného. Stačí k tomu jen trocha trpělivosti a můžete si vyrobit třeba originální šperky, které vám bude každý závidět.
Jak začít

Než se pustíte do výroby háčkovaných šperků s korálky, měli byste už mít nějaké základní znalosti o této ruční práci. Pokud jste nikdy neháčkovali, je dobré zkusit si to nejdřív nanečisto. Zajděte si do galanterie, kupte si jakékoliv klubko příze a k němu háček, najděte si na internetu videonávod a začněte se podle něj učit – nejprve zkoušejte řetízková očka, pak pevná oka, krátké sloupky, dlouhé sloupky. Musíte získat ten správný grif, stejnoměrně utahovat a mít výslednou dečku (nebo cokoliv jiného) na pohled hezkou. Teprve pak můžete pokročit do dalšího levelu – a zkusit uháčkovat třeba právě nějaký zajímavý šperk, k němuž pro efekt přidáte i barevné korálky.

Řetízková očka a dutinky

Ty nejjednodušší háčkované šperky zvládne každý, kdo už umí dobře udělat řetízkové očko. Koupíte si přízi podle svého výběru, k tomu různobarevné korálky a pak se pustíte do práce. Předem si určíte, kolik uděláte řetízkových ok, načež na přízi navléknete korálek. Pak uděláte stejný počet ok a zase korálek. A nebo můžete počet ok, tedy vzdálenost korálků, měnit dle svého vkusu. Korálky můžete střídat podle barev, dávat jen jednobarevné, dávat jich více k sobě. Fantazii se meze nekladou.
Pokud chcete zkusit něco složitějšího a na pohled zajímavějšího, můžete se pustit do háčkovaných dutinek dělaných technikou krátkých sloupků. Nebo je vytvořte pomocí pevných ok a přidávejte na okraje opět korálky.
A když se vám výsledek nelíbí? Není nic snazšího než uháčkovaný řetízek či dutinku zase rozmotat a začít znovu a lépe, dokud to nebude přesně takové, jak jste si vysnili.

Studnice nápadů
Možná vás nebaví dělat jen náramky a řetízky, které vypadají pořád podobně. Hledáte-li inspiraci, můžete si koupit nějakou knížku o háčkování šperků nebo zamiřte na Pinterest, kde jsou stovky obrázků i návodů na háčkované šperky s korálky. Jakmile je uvidíte, nebudete myslet na nic jiného, než že je chcete také zkusit. Některé jsou složitější a kromě háčků různých velikostí budete potřebovat třeba i jehlu. Plus je vhodné mít po ruce větší množství různě velkých i barevných korálků, které budete moci umisťovat na přízi přesně podle návodu, aby byl výsledek perfektní. Vytvořit tak můžete náušnice, kuličky umisťované na náušnice, přívěsky, náhrdelníky či brože, které si ničím nezadají s těmi prodávanými v obchodech. A vaše okolí bude jen žasnout, že dokážete stvořit takovou krásu.
Použité zdroje:
https://www.ceske-koralky.cz/blog/navody-na-hackovani/
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte