Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

Rebelové v ulicích: Jejich zbraní je háček nebo jehlice! Slyšeli jste o Yarn bombing?

10. 1. 2023
0
301
Yarn bombing je druh pouličního umění, které místo barvy využívá pletení nebo háčkování. Také se někdy nazývá wool bombing, yarn storming, guerrilla knitting, kniffiti, urban knitting, or graffiti knitting. Česky bychom ho mohli označit jako bombardování přízí nebo pouliční pletení. Předpokládá se, že Yarn bombing pochází z USA, kde se texaské pletařky snažily najít kreativní způsob, jak využít své zbytky a nedokončené projekty. Od 90. let se toto umění rozšiřuje po celém světě.
Háčkování a pletení na ulici...
Autor: Peter Olding - Own work, CC BY-SA 4.0
Autor: Superbass - Own work, CC BY-SA 3.0
Autor: dave souza - Own work, CC BY-SA 4.0

Zatímco jiné formy graffiti mohou být považovány za vandalismus, yarn bombing byl zpočátku výhradně o kultivaci a personalizaci chladných veřejných míst. Časem vznikly různé pletařské a háčkařské skupiny s různými programy a veřejnými projekty.

Podle Manuely Farinosi a Leopoldiny Fortunati se yarn bombing stal jedním ze symbolů feministického hnutí částečně díky spojení tradičně ženského umění pletení a/nebo háčkování s tradičně spíše mužskou grafitti scénou. Ženy a dívky, které tvoří tuto subkulturu, jsou různorodé co do rasy, věku, sexuality, třídy atd. a vytvářejí prostor pro sebe a své umění všude od univerzitních kampusů po veřejné parky. Toto spoluvytváření veřejného prostoru je to, co motivuje některé z účastníků, z nichž někteří nikdy předtím neměli šanci se na něčem podobném podílet.

Rozšíření Yarn bombingu
Práce Stephena Duneiera; Autor: Rebmobnray - Own work, CC BY-SA 4.0
Práce Stephena Duneiera; Autor: Rebmobnray - Own work, CC BY-SA 4.0
Knit the Bridge; Andy Warhol Bridge, Pittsburgh; Autor: VitaleBaby at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Za rozšířením hnutí stála Magda Sayeg z Houstonu, která říká, že poprvé dostala nápad v roce 2005, když obháčkovala kliku od dveří svého butiku. Později se k ní přidaly další, čímž vznikla umělecká skupina Knitta Please.

Hnutí se posunulo od jednoduchého obháčkování k tzv. šitému příběhu. Tento koncept byl se připisuje Lauren O'Farrell (která vytváří své pouliční umění pod názvem Deadly Knitshade), z Londýna, která založila první městský kolektiv zabývající se pletením graffiti Knit the City. Koncept šitého příběhu využívá ručně vyrobené stvoření, postavy a jiné předměty k vyprávění příběhu nebo zobrazení tématu. První takovouto instalací bylo „Web of Woe“ skupiny Knit the City v srpnu 2009.

Popularita yarn bombing se začala šířit po celém světě. V 9. září 2011 obchod z přízemi Collected Thread vyzdobil městskou čtvrť Plaza v Oklahoma City, aby oslavil své tříleté výročí fungování obchodu. V Austrálii vznikla skupina zvaná Twilight Taggers, která se označuje za "umělce vláken". Joann Matvichuk z Lethbridge v Albertě založila International Yarnbombing Day (Mezinárodní den Yarn Bombing), který byl poprvé oslaven 11. června 2011.
Ačkoli instalace se obvykle nacházejí v městských oblastech, Stephen Duneier se v roce 2012 stal prvním, kdo v Los Padres National Forest přivedl Yarn bombing také do přírody.

Skupina The Craft Club Yarnbombers (Emma Curley, Helen Thomas, Gabby Atkins, Claire Whitehead a Rebecca Burton) v Essexu se v roce 2014 stala držitelem světového rekordu za největší výstavu háčkovaných soch, když vyzdobila dětský hospic pomocí 13 388 háčkovaných předmětů.
V roce 2010 byla založena skupina Yarn Bombing Los Angeles (YBLA) se sídlem v Los Angeles v Kalifornii, označující se jako skupina partyzánských pletařů. Pořádají pravidelné schůzky, aby vytvářeli plány akcí, sdíleli techniky, rozvíjeli komunitu atd. V současné době mají rozpracovaných více než 10 projektů po celém Los Angeles a blízké komunity.

Autor: Joanbanjo - Own work, CC BY-SA 3.0
Autor: Zorro2212 - Own work, CC BY-SA 3.0
Autor: Sleppa - Own work, CC BY-SA 3.0

Autor: Noah Sussman - Flickr, CC BY 2.0
Autor: Pfadfinder~plwiki - Own work, CC BY-SA 4.0
Autor: Baykedevries - Own work, CC BY-SA 3.0

thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte