Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

15 Zajímavých faktů o Háčkování, které jste možná nevěděli!

10. 1. 2023
0
870
Háčkování (anglicky crochet, německy Häkeln) je způsob zhotovení plošné textilie, při kterém se s pomocí háčkovací jehly tvoří a vzájemně svazují nitěná očka. Nejstarší záznam o použití výrazu háčkování (nejdříve anglické crochet) pochází z roku 1844.
Z historie háčkování

O původu háčkování neexistují žádné spolehlivé údaje. Podle některých domněnek pochází tato technika z Tibetu nebo z Číny. Písemné doklady jsou známé teprve z počátku 19. století z Anglie. Např. v roce 1812 byla v The Memories of a Highland háčkovací technika skluzový steh popsána s označením ovčácké pletení. V roce 1829 zveřejnila Francouzka de la Brachardiere první háčkovací vzor. Přibližně od poloviny 19. století došlo ke značnému rozšíření ručního háčkování.

Koncem 80. let 19. století přišly do provozu první stroje pro průmyslovou výrobu háčkovaných textilií.

V 21. století se provozuje ruční háčkování jednak jako drobné řemeslo s početnými regionálními zvláštnostmi v technice a vzorech, tak i jako koníček podporovaný zejména v posledních desetiletích prodejci háčkovacích přízí nabídkou tiskovin s novými vzory a technikami.

15 Zajímavých faktů o Háčkování
@Shauna Richardson
Yarn bombing
Yarn bombing

1. Během bramborového hladomoru v Irsku ve 40. letech 19. století panovalo v Irsku velké množství utrpení a chudoby. Proto sestry Uršulinky zřídily kolem země háčkovací centra, která vyrábí háčkované předměty, které byly poté prodány bohatým anglickým aristokratům, aby zajistily stálý příjem mnoha irským rodinám.

2. První výskyt slova háčkování a návod k této technice byly poprvé otištěny v roce 1823 v holandském časopise s názvem Penélopé. V časopise bylo zobrazeno 5 různých stylových peněženek spolu s návodem, jak je lze vyrobit. Navzdory tomu jsou původy této techniky nejasné, někteří tvrdí, že pochází z Arábie, zatímco jiní se domnívají, že pochází z Jižní Ameriky.

3. Háčkování se stalo stále populárnějším ve 20. letech 20. století, kdy ženy přestaly nosit korzety a začaly háčkovat krajkové spodní prádlo.

4. Více než 2000 žen ze 14 zemí se sešlo v Indii, aby vytvořily největší háčkovanou deku na světě. Mega-přikrývka měřila přibližně 11 520 metrů čtverečních.

5. Zatímco háčkování prokázalo zdravotní přínosy, ke zraněním dochází. Američtí zdravotníci mají dokonce lékařský kód, který si poznamenají, když dojde k poranění háčkováním: KÓD Y93D1.

6. Ačkoli háčkování kleslo v popularitě po roce 1970, jeho popularita se zvyšuje na počátku 21. století, protože se více lidí zajímá o ruční řemesla a kvalita příze se také zlepšila.

7. Háčkování prokazatelně pomáhá při nespavosti, stresu, úzkosti a depresích.

8. Háčkování prý může snížit riziko Alzheimerovy choroby o 30–50 %.

9. Umělkyně Shauna Richardson háčkuje zvířata v životní velikosti: hnědé medvědy, tygry, osly a další.

10. Společnost Weldon Company v Londýně zveřejnila první známý čtvercový vzor v roce 1897. Je to jeden z nejdelších háčkovaných vzorů v tisku.

11. Yarn bombing (yarn graffiti) je druh pouličního umění, kdy je jakýkoliv předmět na veřejnosti obháčkovaní, či opletený.

12. Mezi slavné osobnosti, které se věnovali nebo věnují háčkování patří Patricia Arquette, Anne Bancroft, Clara Barton, americký prezident James Buchanan, George Washington Carver, Jane Seymour a Madonna.

13. Láska k háčkování nevyhnutelně povede k vážné závislosti na nakupování přízí.☺

14. Práce s černou přízí je bolestná – Pokud jste někdy pracovali s černou přízí, nemusíme to vysvětlovat.

15. Žena, která háčkuje a prodává voodoo-panenky Donalda Trumpa, pravidelně dostává od Trumpových příznivců výhrůžky smrtí. Zatímco její jehelníčky mají být vtipné, poznamenává, že se zdá, že jeho příznivci ve voodoo skutečně věří.

@Shauna Richardson
Yarn bombing
Yarn bombing

Použité zdroje:
Wikipedia.org
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte