Knitting.cz
Probíhá ukládání
Je nám líto, ale příspěvek nebo komentář byl již odstraněn.
chevron_left
chevron_right
close
Probíhá ukládání příspěvku

Vlna angora, vlastnosti a odkud pochází

27. 1. 2020
Původ angorského králíka je v Turecku. V roce 1723 byl převezen co Francie, kde se stal populárním mazlíčkem královské rodiny a na konci 18. století se rozšířil i do dalších částí Evropy, kde byl až do počátku 20. století chován především jako luxusní plemeno.
Na počátku 20. století se začala srst spřádat a využívat jako vlna v textilním průmyslu. Oděvy z králičí vlny angora byly oblíbené především ve Spojených státech a to již od první chvíle, kdy dorazily.
Producenty angorské vlny jsou dnes především Čína, Evropa, Spojené státy a Chile.
Angorský králík

Angorský králík je nádherné zvíře chované jako domácí mazlíček, ale především pro jejich vlnu, která je velice měkká a hedvábná.
Jejich váha, v závislosti na druhu, se pohybuje od 2–5,5 kg a dožívají se mezi 7–12 lety.

Vlna se získává minimálně z 11 odlišných plemen angorského králíka, ale pouze 4 jsou uznané Americkou asociací chovatelů králíků: Anglická Angora, Francouzská Angora, Obří Angora a Satin Angora.
Mezi další druhy patří: Německá angora, Čínská angora, Finská angora, Japonská angora, Korejská angora, Ruská angora, St. Lucian angora a Švýcarská angora.

Zdravému dospělému angorskému králíkovi vyroste srst až o 3 centimetry za měsíc.
Jeden angorský králík vyprodukuje asi 700 – 1000 g vlny ročně. Jejich vlákna se získávají vyčesávání, stříháním, ale bohužel i škubáním, každé 3 až 4 měsíce po celý rok.

Vlastnosti vlny

S průměrem vláken pouhých 12–16 µm a délkou 12-75 mm se jedná o nejjemnější vlnu podobnou kašmíru, především v jemnosti, lehkosti a měkkosti na dotek.

Přirozená barva vlákna se pohybuje v odstínech bílé, šedé, bronzové, hnědé až černé barvy.
100% angorské vlákno najdeme ve složení jen výjimečně, je sice velice teplé, ale velmi snadno se poškodí oděrem nebo vlhkostí, není přirozené elastické a proto se se často mísí s bavlnou, či vlnou.
Ve složení přízí se většinou používá 30 – 50% angory, aby byla zachována měkkost, hřejivost, chlupatost, ale také bez vedlejších účinků nadměrného plstění.

Nejkvalitnější vlna se odebírá ze zadní a horní strany králíka, zde je obvykle nejdelší a nejčistší vlákno.
Příze je vhodná pro výrobu svrchního oblečení a pro spodní prádlo pro revmatiky.

Péče o angorskou vlnu

Angorská vlna je náchylná k plstnatosti a srážlivosti, proto je její údržba složitější.
Angorskou vlnu pereme raději v ruce maximálně na 40°C, možno také v pračce s použitím šetrného programu na vlnu. Doporučuje se použít aviváž, jinak se vlákna elektrostaticky nabíjí.
Vyprané oblečení ždímáme opatrně v ruce, či vymačkáme ručníkem přebytečnou vodu a takto vyždímané oblečení necháme volně uschnout položené na suchém ručníku.

Čína je největším producentem angorských králíků, pro textilní průmysl je jich zde chováno více než 50 milionů.
V roce 2013 organizace PETA (Spolek pro ochranu práv zvířat) zveřejnila nahrávky dokumentující drastické metody škubání angorských králíku u čínského chovatele. V reakci na nahrávky mnoho značek zakázalo produkty z angorské vlny, např. Hugo Boss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, H&M a mnoho dalších.
Přesto je však nutné zdůraznit, že existuje i mnoho jiných slušných chovatelů, kteří se ke svým zvířatům chovají s láskou a dobře o ně pečují.
Videa k článku
Použité zdroje:
www.angora.cz, cs.wikipedia.org, en.wikipedia.org, www.onegreenplanet.org, www.fabulousyarn.com
thumb_up
Sdílet
Sdílet
Sdílet
Návrhy článků
Komentáře
Pro přidávání komentářů se prosím přihlašte